Hack The World Play

Visste du att många unga tappar intresset för teknik redan i 12-årsåldern? Det måste vi göra något åt!

Fritids och fritidsklubbar har en unik möjlighet att jobba med skolans ämnen på ett fritt och lustfyllt sätt. Därför passar också fritids perfekt för att visa hur kul teknik faktiskt kan vara.

Vi har tagit fram en tjänst som heter Hack The World Play. En typ av streamingtjänst som bara innehåller noga utvalda, teknikbaserade aktivitetsfilmer från Youtube. Tanken är att barnen ska kunna inspireras till att jobba vidare utifrån innehållet i form av pyssel och experiment. Sajten är helt sluten till övriga internet, så att barnen bara kan kolla på Hack The World Play. Då kan man låta dem surfa fritt och samtidigt veta att de bara kan komma åt värdefullt teknikbaserat innehåll. 

Här finns Hack The World Play

Skapa ett eget Hack The World Play! Allt som behövs är en router och ert fritids IP-adress. Följ stegen i installationsmanualen. Lycka till!

TEKNIKBOKEN

Teknik – 10 lektioner i att förändra världen

Du som tekniklärare har en viktig roll när det kommer till att göra teknikämnet tillgängligt för alla elever.

För att ge alla unga förutsättningar att leva och agera i en teknikintensiv värld behöver vi se till att fler känner sig inkluderade i teknikens värld tidigt. Vi behöver därför bredda bilden – både av vad teknik är och vilka som är med och utvecklar den.

För att inspirera och stötta dig som lärare ger vi på Teknikföretagen i höst ut en ny teknikbok ”Teknik – 10 lektioner i att förändra världen”. Redaktör för boken och ansvarig för att ta fram lektionsmaterialet är Ulrika Sultan som i grunden är tekniklärare och som idag jobbar med att forska på flickors teknikintresse och hur det kan behållas upp i vuxen ålder.

Boken är tänkt att fungera som praktisk handledning för dig som lärare och innehåller inspirerande porträtt av framgångsrika kvinnor och förebilder som på olika sätt förändrar samhället genom teknik. Boken innehåller också engagerande och konkreta förslag på lektioner som kopplar till de mål som finns i läroplanen för åk 7-9.


Ladda ner boken som PDF

Förutom att beställa boken tryckt kan du ladda ner hela boken eller enstaka kapitel som PDF för att skriva ut och dela ut till dina elever.

 

 

Beställ boken GRATIS

Om du fyller i din adress skickar vi ett tryckt exemplar av boken till din skola. Endast lärare kan beställa den tryckta boken och det går endast att beställa ett exemplar per lärare. Boken skickas vanligtvis inom 14 dagar.

PERSONLIG INFORMATION


LEVERANSADRESS


Kompletterande material

Vissa av lektionerna i boken kräver att kompletterande material skrivs ut och delas ut till klassen. Här hittar du det materialet.

 

Kapitel 5 – Sjukvård


Kapitel 7 – Mobilitet

 

HACK THE WORLD

 

INSPIRERAS


På vår Youtube-kanal hittar du massor av inspiration för att hack the world. Till exempel Therese testar teknik och filmerna från Hack the World Challenge.

På vår Pinterest har vi samlat olika hacks och annat smått och gott som är kul att ha koll på.

HACK BOX

En Hack Box är en låda med roliga tekniska prylar som kan användas för att lösa problem. I  “Hack the World Challenge” – en tävling som lät influencers hacka olika problem – innehöll boxen dessa saker. 

Flic

Hue Lights

LED-slingor

Bloxel

Quirkbot

Recordable Sound Chip

Olika typer av pyssel och designmaterial


Här är exempel på andra roliga saker att fylla en Hack Box med:

LittleBits, tekniklego, lödkolv, olika typer av ljusslingor, elektriskt ledande färg, Raspberry Pi, Arduino, Makey Makey, micro:bit etc.

PLUGGA TEKNIK

Tycker du att det här låter spännande? Om du vill jobba med teknik finns det flera vägar att gå, men att välja ett gymnasieprogram med teknisk inriktning är en bra början.

Här har vi samlat gymnasieprogram där du kan utveckla din kreativa sida och ditt teknikintresse. Ta hjälp av din studie- och yrkesvägledare (SYV) som kan guida dig. Din SYV kan även svara på frågor som rör särskild behörighet till en viss högskoleutbildning efter gymnasiet.

Teknikprogrammet (förkortas TE)
Passar dig som är nyfiken på teknikens roll i samhället och hur den påverkar oss och miljön. Även dig som vill jobba med produktion och design av nya tekniska produkter.

Karaktärsämnen: fysik, kemi och teknik.

Välj mellan fem inriktningar: Design och produktutveckling, Produktionsteknik, Samhällsbyggande och miljö, Informations- och medieteknik samt Teknikvetenskap.

Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program, men det går även att läsa ett fjärde tekniskt år och bli gymnasieingenjör.

Läs mer här

Naturvetenskapliga programmet (förkortas NA)
Passar dig som söker en bred utbildning med kurser inom naturvetenskap, matematik, språk och samhällsvetenskap. Undervisningen bygger på en mix av teori och praktiska experiment och laborationer.

Karaktärsämnen: biologi, fysik, kemi och moderna språk.

Välj mellan två inriktningar: Naturvetenskap och Naturvetenskap och samhälle.

Naturvetenskapliga programmet är ett högskoleförberedande program.

Läs mer här

Industritekniska programmet (förkortas IN)
Programmet ger dig en bred industriteknisk bas och passar dig som gillar problemlösning och att arbeta praktiskt. Eleverna har 15 veckors Arbetsplatsförlagt lärande (APL).

Karaktärsämnen: industritekniska processer, människan i industrin, produktionskunskap och produktionsutrustning.

Välj mellan fyra inriktningar: Driftsäkerhet och underhåll, Processteknik, Produkt- och maskinteknik samt Svetsteknik.

Industritekniska programmet är ett yrkesprogram och passar bra om du vill börja jobba direkt efter studenten.

Läs mer här

El- och Energiprogrammet, inriktning Automation (förkortas EE)
Passar dig som är tekniskt intresserad och gillar att arbeta praktiskt. Inriktningen Automation fokuserar på elektroteknik, datorteknik och teknik för drift och underhåll. Eleverna har 15 veckors Arbetsplatsförlagt lärande (APL).

Karaktärsämnen: dator- och kommunikationsteknik, elektroteknik, energiteknik och mekatronik.

El- och Energiprogrammet är ett yrkesprogram och passar bra om du vill börja jobba direkt efter studenten.

Läs mer här